ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η διαρκής τεχνολογική πρόοδος έχει αποφέρει όλο και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην ιατρική πρακτική, βελτιώνοντας κατά πολύ τις διαγνωστικές και επεμβατικές μεθόδους. Ένα τέτοιο πολύτιμο εργαλείο, που πλέον χρησιμοποιείται ευρέως και στη γυναικολογία, είναι η λαπαροσκόπηση.

Στην ειδικότητά μας, λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με δύο, τρεις ή  τέσσερις (ανάλογα με την επέμβαση) τομές μεγεθους 5 έως 10 χιλιοστών, αντικαθιστώντας τις μεγάλες χειρουργικές τομές του παρελθόντος. Παθολογικές καταστάσεις θα διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά, με τον λιγότερο τραυματικό τρόπο για τη γυναίκα, εξασφαλίζοντας ταχεία ανάρρωση, μικρό χρόνο νοσηλείας και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Κατά κανόνα το εξιτήριο δίνεται το απόγευμα της επέμβασης ή το επόμενο πρωί.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, η κοιλιά φουσκώνει με αέριο ( διοξείδιο του άνθρακα) και από τον ομφαλό εισέρχεται μικροκάμερα υψηλής ευκρίνειας. Με αυτό τον τρόπο απεικονίζεται το εσωτερικό (περιτοναϊκή κοιλότητα) με κάθε λεπτομέρεια, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ανατομία της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Στη συνέχεια εισέρχονται τα απαιτούμενα εργαλεία (επίσης πολύ μικρά σε μέγεθος) για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση, η οποία βιντεοσκοπείται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ιστορικό της ασθενούς.

Παλαιότερα η λαπαροσκόπηση περιοριζόταν στην διάγνωση του προβλήματος. Σήμερα όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει εντυπωσιακά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά εργαλεία. Ταυτόχρονα η χειρουργική εμπειρία διαρκώς αυξανεται. Η γκάμα των επεμβάσεων έχει τόσο  διευρυνθεί (υπογονιμότητα,  ουρογυναικολογία, ογκολογία), ώστε με ασφάλεια να λέμε οτι η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση είναι πλέον η νούμερο ένα  επιλογή: ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, συμφύσεις αποτελούν τις συνηθέστερες ενδείξεις. Παραδείγματος χάριν, μια λαπαροσκοπική υστερεκτομία είναι πλέον επέμβαση ρουτίνας. Αυτό αντανακλάται στον αριθμό των επεμβατικών πράξεων που γίνονται καθημερινά σε εξειδικευμενα γυναικολογικά νοσοκομεία. Απαραίτητη, βεβαίως, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη  τεχνολογίας αιχμής και εξειδικευμένου ιατρικού  και νοσηλευτικού προσωπικού.