ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ Ή ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ;

Εγκυμοσύνη. Ένα μαγικό ταξίδι που ξεκινάει με το θετικό τεστ λίγες μέρες μετά την καθυστέρηση της περιόδου και ολοκληρώνεται 9 μήνες αργότερα με τη γέννηση.

Μία λειτουργία που δεν έχει αλλάξει από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος πάνω στη γη. Ό,τι πιο απλό και ταυτόχρονα μεγαλειώδες.

Η Ιατρική εξελίσσεται με μοναδικό σκοπό να απαλύνει τον πόνο του ανθρώπου και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής. Παλαιότερα οι άνθρωποι υπέφεραν, ταλαιπωρούνταν και χάνονταν από αιτίες που σήμερα λύνονται εύκολα (όπως περιτονίτιδα ύστερα από σκωληκοειδίτιδα). Η γνώση επεκτείνεται, προσφέρονται δυνατότητες και επιλογές που στο παρελθόν ήταν αδιανόητες. Η μαιευτική επίσης επωφελείται από αυτή την πρόοδο, στην προσπάθειά της να εντοπίσει εγκαίρως προβλήματα με δυσάρεστες συνέπειες για τους γονείς και τα μωρά τους. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα υγιέστατο μωρό και μια υγιέστατη και χαρούμενη μητέρα.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη συζήτηση για το “πώς” είναι καλύτερο να έρχεται στον κόσμο ένα παιδί; “Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός”;

Γιατροί, μαίες και μέλλουσες μαμάδες κονταροχτυπιούνται σε blogs κι εμφανίζονται φανατικά υπέρμαχοι της μιας ή της άλλης θέσης: τοκετός μετά από καισαρική, φυσικός τοκετός, τοκετός στο σπίτι, τοκετός στο νερό, επισκληρίδιος ή όχι κλπ.

Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα γίνεται κατάχρηση της καισαρικής, που αντιστοιχεί πλέον σε πάνω από το 50% των γεννήσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%. Το φαινόμενο επισημαίνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύσταση του οποίου είναι οι καισαρικές τομές να μην υπερβαίνουν το 15% των τοκετών.

Κάποιες φορές, η καισαρική επιλέγεται ως “βολική” λύση για την επίτοκο και το γιατρό. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που είναι ιατρικά ενδεδειγμένη, καθώς κρίνεται ασφαλέστερη για τη μητέρα και το παιδί. Κάθε τοκετός είναι διαφορετικός και είναι ακριβώς τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αυτά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αν, για παράδειγμα, μπορεί να αμβλυνθεί ο πόνος με τη χρήση επισκληριδίου ώστε η πολύωρη διαδικασία του τοκετού να είναι πιο υποφερτή και η γυναίκα πιο συνεργάσιμη, γιατί πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας; Κανείς δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν.

Προφανώς ένας εύκολος, γρήγορος, φυσιολογικός τοκετός είναι πολύ καλύτερος από μία καισαρική τομή. Αλλά και αυτή με τη σειρά της είναι καλύτερη από έναν εξαντλητικό, πολύωρο τοκετό που καταλήγει σε δύσκολη εμβρυουλκία, δυστοκία ώμων, ρήξη κόλπου και ακράτεια ούρων.

Για να είμαστε δίκαιοι και σωστοί, πρέπει να εξηγούνται αναλυτικότατα τα υπέρ και τα κατά, ενδείξεις, αντενδείξεις και επιπλοκές των μεθόδων, ώστε η γυναίκα να είναι από πριν ενήμερη για το τι μέλλει γενέσθαι. Η εμπιστοσύνη στο μαιευτήρα της είναι απολύτως απαραίτητη.