ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

Η ειδικότητα του γυναικολόγου – μαιευτήρα σχετίζεται με ορισμένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα στη ζωή μιας γυναίκας: τις αλλαγές της εφηβείας, την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, τη γέννηση ενός παιδιού, την κλιμακτήριο. Πρόκειται για σχέση ζωής, η οποία ξεκινά με την πρώτη επίσκεψη μιας έφηβης στο ιατρείο και συνεχίζεται έως την Τρίτη Ηλικία. Είναι, επομένως, αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο ο γιατρός που θα βρείτε να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Ίσως, την πρώτη φορά που θα επιλέξετε γυναικολόγο να χρειαστεί να δείτε ή να μιλήσετε με περισσότερους από έναν και να κουβεντιάσετε θέματα που θεωρείτε σημαντικά – για παράδειγμα ζητήματα που σχετίζονται με την αντισύλληψη ή τη γονιμότητα. Καλό είναι να ζητήσετε πληροφορίες για την εμπειρία του γιατρού, τα πτυχία και την ειδίκευσή του, αλλά και για διαδικαστικά ζητήματα, όπως οι ώρες λειτουργίας του ιατρείου του και τα νοσηλευτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με την επιλογή που θα κάνετε.

Όσον αφορά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο, γίνεται στις ηλικίες από 13 έως 15 ετών και προτού η γυναίκα αρχίσει να έχει σεξουαλικές επαφές. Ας σημειωθεί ότι το εμβόλιο για την προστασία από τον ιό HPV χρειάζεται να γίνει πριν από την έναρξη της ερωτικής ζωής. Στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, το κορίτσι μπορεί να μην εξεταστεί, αλλά απλώς να γίνει λήψη ιστορικού και να ενημερωθεί σφαιρικά για ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας. Η πρώτη επίσκεψη είναι καλό να γίνεται με τη συνοδεία της μητέρας, αλλά και σε κάθε επίσκεψη η εξεταζόμενη μπορεί να συνοδεύεται από τη μητέρα, μια φίλη ή το σύντροφό της, εφόσον αυτό την κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.

Το ραντεβού με το γυναικολόγο -και αυτό ισχύει για τις γυναίκες κάθε ηλικίας- είναι ευκαιρία για να τεθούν ερωτήσεις που σας απασχολούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να μιλήσετε για την περίοδό σας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ερωτικές επαφές, θέματα γονιμότητας ή την πρόληψη νοσημάτων. Στο πλαίσιο της πρόληψης, η επίσκεψη στο γιατρό συμπεριλαμβάνει ενημέρωση κι εκπαίδευση της γυναίκας, ώστε να μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως μεταβολές στο σώμα της που θα πρέπει να την κινητοποιήσουν. Παράδειγμα, η εκπαίδευση στην αυτοεξέταση του στήθους, την οποία πολλές γυναίκες αμελούν ή δεν κάνουν με τον τρόπο και τη συχνότητα που χρειάζεται.

Στη διάρκεια της εξέτασης, είναι σημαντικό -και σύμφωνο με τη διεθνή πρακτική σε προηγμένα συστήματα υγείας- να παρίσταται η βοηθός του γιατρού, ώστε η εξεταζόμενη να αισθάνεται οικειότητα και ασφάλεια. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη χώρου για να αλλάξει καθώς και ξεχωριστής τουαλέτας στο εξεταστήριο, για να αισθάνεται άνετα η ασθενής και να μη νιώθει εκτεθειμένη. Η υποδομή του ιατρείου είναι σημαντική για την εμπιστοσύνη που καλλιεργείται μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Για παράδειγμα, ένας χώρος ήσυχος και με καλή ηχομόνωση, αποπνέει διακριτικότητα και προδιαθέτει θετικά τη γυναίκα κατά τη συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, της καλλιέργειας εμπιστοσύνης και ασφάλειας, είναι σημαντικά ζητήματα όπως η εχεμύθεια και ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων, η πρόσβαση και η απευθείας επαφή με το γιατρό (με τηλέφωνο ή μήνυμα), ώστε να συζητούνται προβλήματα και απορίες άμεσα και λειτουργικά, καθώς και η λήψη των αποτελεσμάτων εξετάσεων με τον τρόπο που επιθυμεί η ασθενής.

Όσον αφορά την εξέταση, καλό είναι το 24ωρο που προηγείται να μην έχετε έρθει σε σεξουαλική επαφή και να μην έχετε κάνει κολπική πλύση, προκειμένου να μην ερεθιστούν οι ιστοί του κόλπου και επηρεαστούν τα αποτελέματα του ΠΑΠ-Τεστ, εφόσον πρόκειται να γίνει. Το τεστ πραγματοποιείται μία φορά ετησίως, με μικροσκοπικό έλεγχο κυττάρων από την περιοχή του τραχήλου. Ανάλογα με τα ευρήματα, προχωρούμε σε εξειδικευμένες εξετάσεις/πράξεις  όπως κολποσκόπηση, λήψη καλλιεργειων και βιοψιών, θεραπεία κονδυλωμάτων, τοποθέτηση ή αφαίρεση σπιράλ κλπ.

H γυναικολογική εξέταση καθαυτή, περιλαμβάνει τον έλεγχο των έξω γεννητικών οργάνων και, στη συνέχεια, την εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας μέσω κολποδιαστολέα. Ως ρουτίνα διενεργείται κολπικος υπερηχογραφικός έλεγχος μήτρας και ωοθηκών.

Τελος, πραγματοποιείται εξέταση μαστών, ενώ κατά την κρίση του γιατρού και ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας μπορεί να γίνει παραπομπή για μαστογραφία και υπέρηχος μαστών. Στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, πραγματοποιείται κλινική εξεταση της μαμάς (μέτρηση βάρους και αρτηριακής πίεσης) και υπερηχογραφικος έλεγχος του εμβρύου.

Συνοψίζοντας, σκοπός μας είναι ο πλήρης έλεγχος της γυναίκας είτε στο πλαίσιο της πρόληψης (ετησίως) ή για να λύσει προβλήματα που υπάρχουν, άμεσα, χωρίς περιττές καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Και πάντα προσαρμοσμένος στις ανάγκες και επιθυμίες της κάθε ασθενούς. Λόγω των απαιτητικών ρυθμών της Αθήνας, τα ραντεβού κλείνονται με ευελιξία και σεβασμό στο πρόγραμμα της εξεταζόμενης. Προσφέρεται ο απαιτούμενος χρόνος για να συζητηθούν όλα τα θέματα, ώστε να φύγετε από το ιατρείο χωρίς άγχος και χωρίς απορίες. Και όλα αυτά, σε ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο ιατρείο, με ζεστό περιβάλλον που διασφαλίζει άνεση και εμπιστοσύνη.