ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή σας, μια χρονική φάση που επενδύεται με όνειρα για το μέλλον, λαχτάρα για την έλευση του μωρού σας και, ενδεχομένως, αγωνία για το αν θα πάνε όλα καλά. Εύλογη η ανυπομονησία και μια κάποια ανησυχία σας για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Όμως, σήμερα, μπορούμε να διασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εξέλιξη και έκβαση της κύησης. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στο γιατρό σας, εφαρμογή του πλάνου παρακολούθησης της κύησης και τήρηση απλών κανόνων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής σας. Όσον αφορά το τελευταίο, είναι αρκετά αυτά που μπορεί να γίνουν. Θα τα συζητήσουμε στην πρώτη σας επίσκεψη στο ιατρείο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ατομικές σας ανάγκες. Ας δούμε εδώ ένα γενικό περίγραμμα: 

 1. Αρχίζετε αμέσως τη λήψη φολικού οξέος – το οποίο είναι βιταμίνη. Αργότερα θα ξεκινήσετε να παίρνετε σίδηρο και ασβέστιο. 

2. Αν καπνίζετε, είναι αυτονόητο ότι σταματάτε αμέσως. 

3. Όσον αφορά τη διατροφή σας, από την αρχή υπάρχει κατακράτηση υγρών, με συνέπεια την αύξηση του βάρους. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας: το πόσα κιλά “επιτρέπονται” εξαρτάται από το αρχικό σας βάρος, από το αν εμφανιστεί σάκχαρο και από άλλους παράγοντες. Αποφύγετε την εμμονή με το βάρος, χωρίς φυσικά να τρέφεστε αλόγιστα. Θα θέσουμε ένα ρεαλιστικό στόχο στο πρώτο ραντεβού. Αν προκύψει οποιοδήποτε θέμα, θα σας παραπέμψω σε διατροφολογο.

Τα καθημερινά γεύματά σας πρέπει να είναι 5: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο. Πρέπει να τρέφεστε με μικρά και συχνά γεύματα – ξεχάστε το “ένας καφές το πρωί και πλουσιοπάροχο φαγητό το βράδυ”! Άρα θέλουμε λήψη τροφής σε λογική ποσότητα κάθε 3 ώρες.

Ποικιλία και ποιότητα: Όχι στα “βρώμικα”. Ας ετοιμάζετε κάτι από το σπίτι για τη δουλειά σας. Ένα μπωλ δημητριακά, ένα φρούτο, ένας χυμός, μια μπάρα, ένα τοστ, ένα γιαούρτι, ψωμί με βούτυρο και λίγη μαρμελάδα είναι προτάσεις για ενδιάμεσα γεύματα. Στα κυρίως γεύματα τρώτε απ’ολα: κρέας (καλά ψημένο), ψάρι (όχι σε sushi και οστρακοειδή), λαχανικά και σαλάτες (καλά πλυμένες), γαλακτοκομικά (μόνο παστεριωμένα). Φέτα ή γραβιέρα για τοστ είναι μια χαρά. Προσοχή σε “gourmet” επιλογές, τύπου μαλακών γαλλικών τυριών κλπ. Πείτε όχι στα περιττά λιπαρά και μην το παρακάνετε με τους υδατάνθρακες. Προσοχή μεγάλη και στα γλυκά. 

Περιορίζετε επίσης την κατανάλωση καφέ (ένα καφεδάκι επιτρέπεται, ακόμη καλύτερα αν είναι ντεκαφεϊνέ) και μειώνετε στο ελάχιστο το αλκοόλ: καλό είναι να μην πίνετε παραπάνω από ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί την εβδομάδα. Επίσης, μην κάνετε κατάχρηση στα αναψυκτικά, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

4. Αν παίρνετε φάρμακα για οτιδηποτε, με ενημερώνετε αμέσως ώστε, εφόσον χρειαστεί, να απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό (π.χ. ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό κλπ) για να τα τροποποιήσει.

4. Οι σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της κύησης επιτρέπονται. Όμως θα συμβούλευα να απέχετε μέχρι να επιβεβαιώσουμε υπερηχογραφικά ότι όλα είναι καλά. Το ίδιο ισχύει και για την έντονη άσκηση.

5. Στις μετακινήσεις ισχύουν οι γενικοί περιορισμοί ασφαλείας: φοράμε ζώνη, όπου προβλέπεται (αυτοκίνητο, λεωφορείο, αεροπλάνο). Ιδιαίτερη προσοχή όταν επιβαίνετε σε δίτροχα!

6. Όσον αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφεύγετε το συνωστισμό τους μήνες που υπάρχουν πολλές ιώσεις.

8. Αν έχετε σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο στο σπίτι, τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

8. Ως γυναίκα φυσικά θα ρωτήσετε για μαλλιά, νύχια κλπ: λίγη υπομονή! Καλύτερα να επανέλθετε στη ρουτίνα περιποίησής σας μετά το πρώτο τρίμηνο, επιλέγοντας τις πιο φυσικές βαφές.

10. Χρησιμοποιείτε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (50), χωρίς parabens, κατάλληλα για την κύηση. Φοράτε καπέλο, αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι.

11. Αν σας απασχολούν ραγαδες, στήθος, αιμορροιδες κλπ: υπάρχουν πολλά προϊόντα (παραφαρμακευτικά – καλλυντικά, δεν συνταγογραφουνται). Δεν κάνουν θαύματα, δεν βλάπτουν. Μια επίσκεψη στο φαρμακείο της γειτονιάς θα βοηθήσει διότι θα τα δείτε από κοντά. Υπάρχουν καλές εταιρείες (και ελληνικές) με ολοκληρωμένες σειρές: δοκιμάζετε την υφή και το άρωμα, ελέγχετε το κόστος και επιλέγετε. Αν έχετε απορίες, θα τα πούμε από κοντά.

12. Εγκυμοσύνη σημαίνει εκτός των άλλων και κάποια ενοχλητικά (έως πολύ ενοχλητικά ορισμένες φορές) συμπτώματα:

Κόπωση, εξάντληση, υπνηλία: στην αρχή της κύησης είναι ορμονικά. Θα υποχωρήσουν καθώς θα κυλούν οι εβδομάδες. Αργότερα, για την αναμενόμενη αναιμία θα παίρνετε σίδηρο.

Ζαλάδες, ανακατοσούρες, ναυτία, εμετοί: στην αρχή είναι χάλια, υπάρχει φως όμως στο βάθος του τούνελ! Αναλόγως με την ένταση, πορευόμαστε.

Κολπική αιμορραγία​: θα σας γεμίσει άγχος αν τη δείτε, είναι όμως πολύ συχνό φαινόμενο. Εννοείται φυσικά ότι με ενημερώνετε αμέσως όταν την παρατηρήσετε. Συνήθως οφείλεται στην εμφύτευση (δηλαδή τη φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει μέσα σας). Προφανώς έχει σημασία η ποσότητα και το χρώμα. Φρέσκο, ζωντανό κόκκινο σημαίνει ενεργή αιμορραγία. Καφέ είναι “παλιό” αίμα. 

Δυσπεπτικά, καούρες, ξινίλες: δεν πρέπει να βαραίνει το στομάχι, οπότε δεν τρώτε και πέφτετε αμέσως για ύπνο. Χρησιμοποιείτε δύο μαξιλάρια. Βοηθά πολύ το Gaviscon: μια κουταλιά της σούπας, μια με δύο φορές τη μέρα.

Δυσκοιλιότητα: συνιστώνται πολύ νερό, δημητριακά ολικής άλεσης, φυτικές ίνες, υψηλό υπόλειμμα, ακτινίδια, δαμάσκηνα κλπ. Αν δεν αρκούν, σιρόπι Duphalac (μια κουταλιά της σούπας ημερησίως).