ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΚΛΟΥ

Οι δύο ωοθήκες αποτελούν την “ατμομηχανή” της γυναίκας.

Το ξύπνημα από τη “χειμερία νάρκη” της παιδικής ηλικίας είναι αποτέλεσμα μιας αξιοθαύμαστης αλληλεπίδρασης του εγκεφάλου (υποθάλαμος – υπόφυση) με τις ωοθήκες. Αυτές θα αρχίσουν να παράγουν τις ορμόνες (οιστρογόνα) που, επιδρώντας σε κάθε σημείο του σώματος, θα μετατρέψουν  το κορίτσι σε γυναίκα βάζοντάς το στην εφηβεία.

Στην αναπαραγωγική ηλικία, το σήμα κατατεθέν είναι ο κύκλος.

Πρώτη φάση: το ενδομήτριο υπό την επίδραση των οιστρογόνων αρχίζει να προετοιμάζεται.

Ωορρηξία: οι ωοθήκες έχουν από την εμβρυική ηλικία τα κύτταρα που θα χρησιμοποιήσουν στην ενήλικη ζωή τους.  Με τo τέλος της περιόδου (εμμήνου ρύσεως), ένα απ’αυτά θα ξεκινήσει την προσπάθεια να εκπληρώσει το ρόλο του, να γονιμοποιηθεί (ωριμάζει υπό την επίδραση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης – FSH). Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη (γόνιμη ή “επικίνδυνη”) μέρα, έρχεται εντολή άνωθεν (από μια ορμόνη που λέγεται ωχρινοτρόπος –LH, αυτή μετρούν τα kits ωορρηξίας) και το ωάριο απελευθερώνεται για να συναντήσει ένα σπερματοζωάριο και γονιμοποιηθεί. Η γυναίκα παραρηρεί ότι η τραχηλική βλέννη αυξάνεται και είναι λεπτόρρευστη. Μπορεί να νιώσει ήπιο πόνο και να έχει λίγο αίμα. Οι δύο σάλπιγγες, που γεφυρώνουν τη μήτρα με τις ωοθήκες, θα φέρουν στην ενδομητρική κοιλότητα το γονιμοποιημένο ωάριο για να ξεκινήσει η διαδικασία της εμφύτευσης – αφετηρία της κύησης.

Δεύτερη φάση:  Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση δύο εβδομάδων.  Υπερηχογραφικά διαπιστώνεται ένα κυστικό μόρφωμα στην ωοθήκη (ωχρό σωμάτιο: ό,τι απέμεινε από την ωορρηξία) που θα απορροφηθεί. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο, υπάρχει κατακράτηση υγρών. Αυτά οφείλονται στην υψηλή προγεστερόνη (σε κύκλο 28 ημερών, μέτρηση την 21η μέρα πιστοποιεί ωορρηξία. Οι υπολογισμοί είναι δυσκολότεροι σε άστατο κύκλο). Πτώση της προγεστερόνης οδηγεί στην επόμενη έμμηνο ρύση για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία από την αρχή.

Αυτή η κυκλικότητα (περιοδικότητα), στην αρχή της εφηβείας θα ξαφνιάσει και ίσως θα τρομάξει τα νεαρά κορίτσια. Στη συνέχεια όμως θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής τους ως γυναίκες, συνυφασμένο άρρηκτα με το βιολογικό  ρολόι, επηρεάζοντας  την καθημερινότητά  τους. Πολλές σύγχρονες γυναίκες έχουν πλέον μια εφαρμογή στο έξυπνο κινητό τους, την οποία και συμβουλεύονται, είτε “κυνηγούν” την ωορρηξία ώστε να γίνουν μαμάδες είτε κανονίζουν τις διακοπές τους! Οι διακυμάνσεις συναισθημάτων, συμπτωμάτων και… ζυγαριάς (“έχω τα νεύρα μου”, “πάω να σκάσω”, “δεν κουμπώνει το τζιν μου”) είναι κοινός τόπος  γυναικείων συζητήσεων – δικαίως.