Πρόκληση Ωορρηξίας
Στόχος της πρόκλησης ωορρηξίας είναι η ανάπτυξη ενός ή το πολύ δύο ωαρίων. Πρόκειται για μια σχετικά απλή τεχνική που έχει απόλυτη ένδειξη σε γυναίκες οι οποίες δεν κάνουν ωορρηξία από μόνες τους, με πιο συχνό παράδειγμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πρόκληση ωορρηξίας προτείνεται και σε γυναίκες με αυτόματη ωορρηξία, για την παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίων και τη βελτίωση του ορμονικού τους προφίλ, αυξάνοντας θεωρητικά την πιθανότητα σύλληψης.
Για την πρόκληση ωορρηξίας χρησιμοποιούνται:
Ενέσιμα σκευάσματα FSH, ανασυνδυασμένα ή μη, από τη 2η-3η ημέρα του κύκλου και μέχρι περίπου 2 ημέρες πριν την ωορρηξία
Από το στόμα χορηγούμενη κιτρική κλομιφαίνη (Serpafar), από τη 2η έως την 6η ημέρα του κύκλου
Η πορεία της διαδικασίας παρακολουθείται με διακολπικό υπερηχογράφημα. Εφόσον η πρόκληση έχει επιτυχές αποτέλεσμα και έχουν αναπτυχθεί ομαλώς 1-2 ωοθυλάκια, ακολουθεί είτε σπερματέγχυση είτε προτείνεται στο ζευγάρι σε ποιο χρονικό διάστημα είναι επιθυμητό να έχει σεξουαλική επαφή.
Η πρόκληση ωορρηξίας είναι μια μέθοδος με σπάνιες επιπλοκές. Ουσιαστικά, η προσπάθεια ακυρώνεται όταν αναπτυχθούν περισσότερα από 2 ωοθυλάκια, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης. Στην περίπτωση που υπάρχουν 2 ωοθυλάκια και επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η πιθανότητα δίδυμης κύησης φθάνει το 5%.
Σπερματέγχυση
Κατά τη σπερματέγχυση το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε τελείως φυσικό κύκλο είτε σε περίπτωση πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας με φάρμακα (από το στόμα ή ενέσιμα).
Προκειμένου να προσδιορίσουμε την πιθανή ημερομηνία που θα γίνει ωορρηξία, το ωάριο παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα και ορμονολογικές εξετάσεις κατά την διάρκεια του κύκλου. Την ημέρα που εκτιμάται ότι θα γίνει ωορρηξία, ο σύντροφος δίνει δείγμα σπέρματος, το οποίο υφίσταται επεξεργασία σε ειδικά μηχανήματα με σκοπό την βελτίωσή του. Λίγες ώρες αργότερα το επεξεργασμένο σπέρμα τοποθετείται στην μήτρα.
Η σπερματέγχυση είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί νάρκωση και δεν χρειάζεται κανένας περιορισμός της δραστηριότητας της γυναίκας εκείνη την ημέρα ή τις επόμενες. Πρόκειται για μία απλή και σχετικά οικονομική μέθοδος που ενδείκνυται:
όταν το σπέρμα είναι μέτριο, οπότε η βελτίωσή του με την επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη
σε ανωοθυλακιορηξία, όπου χορηγήθηκαν φάρμακα για να επέλθει ωορρηξία
σε περιπτώσεις σεξουαλικών δυσλειτουργιών
Για να επιλεγεί η μέθοδος, βασικές προϋποθέσεις είναι αφενός οι σάλπιγγες να είναι διαβατές και χωρίς παθολογία, αφετέρου η ηλικία της γυναίκας να επιτρέπει την «απώλεια» χρόνου.
Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης με τη μέθοδο αυτή δεν είναι πολύ μεγαλύτερες από τα ποσοστά φυσικής σύλληψης. Για το λόγο αυτό πρέπει αφενός να γίνεται σε περιστατικά που έχουν τις κατάλληλες ενδείξεις, αφετέρου να έχει ενημερωθεί πλήρως το ζευγάρι ώστε να μην έχει ήδη κουραστεί ψυχολογικά εάν χρειαστεί να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση.